Igor Kolaković (OSS)
Igor Kolaković (OSS)

Kolaković saopštio spisak: Ograničeni smo pravilima kanadske Vlade, prihvataju samo određene vakcine

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.06.22. | 13:34

Selektor Srbije izabrao 14 igrača koji će sutra putovati za Otavu

Devojke su već počele, a momci odbrojavaju dane do starta Lige nacija. Muška reprezentacija Srbije će sutra krenuti put Otave, letovima preko Istanbula i Montreala, a takmičenje će započeti 7. juna.

Danas je Igor Kolaković održao i prvu zvaničnu konferenciju od povratka na klupu nacionalnog tima i na njoj je saopštio ekipu koja će putovati u Kanadu.

Izabrane vesti

Orlovi će tokom prvog vikenda igrati sa Bugarskom, Francuskom, Argentinom i Nemačkom.

Na spisku se nalaze:

Dizači - Nikola Jovović, Vuk Todorović,

Korektori - Dušan Petković, Nikola Meljanac,

Primači servisa - Lazar Marinović, Miran Kujundžić, Milan Katić, Pavle Perić,

Srednji blokeri - Nemanja Mašulović, Andrej Rudić, Aleksandar Nedeljković, Uroš Nikolić,

Libera - Lazar Koprivica, Nikola Peković.

Jasno je da će Srbija igrati u kombinovanom sastavu u ovom takmičenju. Kolaković je detaljnije objasnio koji je prvi cilj.

"Što se tiče naših ambicija vezanih za Ligu nacija - strategija je da mladi igrači koji nemaju previše iskustva sa inostranim reprezentativnim mečevima, dobiju priliku da pokažu kvalitet. Uz starije kolege koji će im pomoći da se snađu u svemu tome", rekao je selektor Kolaković. "Cilj je svakako da se u ovom procesu izdvoje imena koja će moći da se pridzuže i A reprezentaciji za najveća takmičenja, a prvo je svakako Svetsko prvenstvo. Priča postoji da u poslednjih nekoliko godina Superliga Srbije nije izbacila igrače koji mogu da nose reprezentaciju. Ali, ipak mislim da vreme koje je pred nama, a i ovo kratko koje smo radili, pokazuje da možemo biti optimisti - da među mladim momcima ima talentovanih i da najviše od njih zavisi do kog će nivoa doći i koliko će biti značajni za reprezentaciju".

Iskusni stručnjak je ponovo na mestu sa koga je otišao 2014. godine, posle Svetskog prvenstva.

"Osećaj je fenomenalan, teško se može porediti bilo koji posao sa radom u reprezentaciji, naročito kao što je Srbija. Od prvog dana je i moja energija, a i kompletnog tima, na veoma visokom nivou. Mnogo radimo, mnogo i uživamo. Osećaj mi je kao da nisam ni odlazio. Veoma smo svi motivisani, svaki minut i sat nam je posvećen reprezentaciji. Nadam se da će iz takvog rada doći i rezultat. Moramo da se borimo za što više mladih momaka koji mogu da igraju za reprezentaciju, a naročito za ove igrače koji imaju iskustvo i sebe proglašavaju starijima, a mislim da nisu. Moramo da se borimo da oni prave velike rezultate".

Selektor je pojasnio i ograničenja koja su imala uticaj na konačni sastav.

"Sada ide 14 momaka u Kanadu, ali mnogi od njih su zaslužili da se nađu na spisku, a ostali su da rade u Beogradu. Nije floskula, bili smo ograničeni pravilima Vlade za dobijanje viza, morali su igrači da budu vakcinisani. Ima tu mladih momaka koji nisu osećali potrebu za tom vrstom zaštite. Mi smo bili u cajknotu, što se toga tiče da oni urade vakcinaciju. Ali, neki nisu ni imali potrebu za tako nečim. Malo čude ta pravila... Morali smo da imamo vakcine koje dozvoljava kanadska Vlada, što je jedna vrsta diskriminacije. To je sprečilo neke momke koji su ovde, da budu na spisku od 14. Da je moglo više njih da se pozove, mnogi bi bili izabrani gledajući zalaganje i sve što su pružili na treninzima".

Mediteranske igre i Liga nacija - dva takmičenja će se preklopiti, a određeni broj igrača je planiran na obe strane.

"Što se toga tiče - trener Igor Žakić i ja smo stalno u kontaktu. Mislim da to radimo prilično kolegijalno, tražimo najracionalnije rešenje, zato što mnogi igrači predstavljaju snagu mediteranske ekipe, a isto tako su i nada seniorskog nacionalnog tima u Ligi naciju. Na primer Lazar Marinović je na tom spisku... Igrači koji ne putuju u Kanadu treniraće narednih dana sa mediteranskom reprezentacijom, bez obzira na to da li njoj pripadaju ili ne. A kada se bude filtirao spisak za Alžir, ponovo ćemo kolega i ja da sednemo i da vidimo šta je najbolje rešenje za oba tima jer se preklapaju takmičenja".

Među igračima koji ostaju u Beogradu je Marko Ivović, koji je doživeo povredu tokom priprema.

"Znate, on je skakač, koristi skok i nije se štedeo posle sedam dana treninga... Došao je u situaciju da skoči saigraču na nogu, izgledalo je baš ružno. Imamo i snimak koji igrači nisu hteli da gledaju, s obzirom na to da se svi ježe trenutka kada se desi povreda skočnog zgloba. Njegova noga nije dobro izgledala, ali snimci su pokazali da nema preloma, nema pucanja ligamenata, postoje određeni period oporavka koji moramo da ispoštujemo. Marko će na svu sreću biti sigurno spreman za SP. Mi imamo malo više optimizma, pa činimo sve da nam se on što pre priključi. Ne znam da li će biti sposoban da nam pomogne na trećem vikendu ili ako se plasiramo u četvrtfinale. Svakako ako možemo da budemo u ovakvoj situaciji srećni, onda jesmo, jer je dobro prošao s obzirom na to kako je skočio i sa koje visine".

Upitan je selektor i za status Maksima Buculjevića, koji je započeo pripreme, ali vrlo brzo i otpao sa spiska.

"Maksa Buculjević je bio tokom prve nedelje na pripremama reprezentacije, kao i ostali momci poput Skakića, Kovač... Da nekog ne promašim. Gledajući kvalitet koji je pokazao u tom trenutku, ovi ostali igrači su bili bolji od njega i zato su ostali. On je igrama u Turskoj zaslužio poziv na pripreme, moje kolege su proverile njegov kvalitet... On je vredan momak i odličan igrač, ali je bio u konkurenciji još četiri dizača - tako da su treneri procenili da je najbolje da ostanu oni koji su sada ovde", podvukao je Kolaković.



tagovi

Igor KolakovićMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeMediteranske igreLiga nacija za odbojkaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara